Ontsluiting Bedrijvenpark Deltaweg
KWS ontving in mei 2023 de definitieve gunning voor het werk ‘Ontsluiting bedrijvenpark Deltaweg Goes'. Gemeente Goes heeft de ambitie om een duurzaam bedrijvenpark te realiseren dat bijdraagt aan een betere benutting en toegankelijkheid van het omliggende uitloopgebied van het Poelbos. Met de gunning is KWS verantwoordelijk voor de realisatie van de ontsluitingsweg en de fietstunnel van het bedrijvenpark. Dit project is gegund op basis van Beste-Prijs-Kwaliteit-Verharding (BPKV), waarbij de opdrachtgever onder andere een hoge waardering had voor de in het faseringsplan aangeboden oplossingen voor verschillende problemen.
Werkzaamheden
KWS heeft in opdracht van de gemeente de nieuwe ontsluiting naar het bedrijvenpark gerealiseerd. Naast de realisatie was KWS ook verantwoordelijk voor de geotechnische ontwerp en het ontwerp van de fietstunnel. De tunnel bestaat uit stalen vleugelwanden en een gesloten betonnen deel. De tunnel is aangebracht in twee weken tijd, waardoor de Anthony Fokkerstraat ook maar twee weken afgesloten hoefde te worden. Zo is de overlast voor de omgeving beperkt.
Naast de werkzaamheden rondom de fietstunnel zijn de bestaande op- en afrit van de A256 voorzien van een nieuwe fundering en asfaltconstructie. Door het toepassen van duurzamere materiaalkeuzes in het ontwerp heeft KWS de CO2-eq uitstoot met 58% kunnen verlagen ten opzichte van het referentieontwerp.
Elektrisch materieel en duurzame toepassingen
Naast duurzaam materiaal is er ook duurzaam materieel ingezet bij dit project. Door de inzet van elektrisch materieel en materieel wat op HVO100 rijft is er maar liefst 87% minder CO2 uitgestoten, 68% minder NOx en 74% minder fijnstof dan bij het gebruik van reguliere verbrandingsmotoren. Door een duurzaamheidsdashboard van KWS PBI Standard te gebruiken kon KWS tijdens de realisatie van het project de Gemeente constant inzichtelijk maken hoeveel er op dat moment bespaard was op de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof.
Naast het CO2 eindrapport heeft KWS haar materiaalgebruik en de behaalde reducties ook vastgelegd door middel van een digitaal materialenpaspoort. Dit materialenpaspoort biedt inzicht in de waarde van de materialen tijdens de levenscyclus en geeft inzicht in de mate waarin het hergebruikt kan worden. De beheer- en onderhoudsafdeling van Gemeente Goes krijgt toegang tot dit materialenpaspoort. Zo hebben de beheerders goed inzichtelijk welke materialen waar zijn toegepast.