Zoeken

MilieuKostenIndicator: De Sleutel tot duurzaam bouwen

Binnen KWS zoeken wij voortdurend naar manieren om de milieu-impact van onze projecten te verminderen. Eén van de meest veelbelovende tools in deze zoektocht is de MilieuKostenIndicator (MKI). Maar wat is de MKI precies, en hoe kan het bijdragen aan een duurzamere toekomst? Duurzaamheidcoördinator Melle de Graaf legt het uit.

Ontsluitingsweg Volendam extern

De MilieuKostenIndicator (MKI) is een eenpuntscore die de milieu-impact van een product of proces weergeeft in milieukosten (€). Deze score wordt berekend op basis van de Levenscyclusanalyse (LCA), een methodiek die de volledige levenscyclus van een product in kaart brengt, van grondstofwinning tot recycling. De MKI maakt gebruik van 19 milieu-impactfactoren om een nauwkeurig beeld te geven van de totale milieu-impact. 

Toepassing en voordelen van MKI 
De productiefase omvat het winnen van grondstoffen, transport, assemblage, en installatie. MKI maakt het mogelijk om de milieu-impact van verschillende processen te vergelijken. Tijdens de gebruiks- en onderhoudsfase wordt de milieu-impact gemeten, en de demontage-, sloop- en recyclingfase beschrijft het afbreken en recyclen van het product. Milieubaten in een volgende levenscyclus worden meegenomen in Fase D. MKI maakt het mogelijk om de duurzaamheid van producten en processen te vergelijken en te verbeteren, en visualiseert de impact van grondstoffen en materialen, wat helpt bij het monitoren en verbeteren van duurzaamheidsprestaties. 

MKI in de praktijk bij KWS 
De voornaamste inzet van MKI bij KWS is voor tenders en onze eigen duurzaamheidsadministratie. De uitvraag van MKI door opdrachtgevers bij tenders komt steeds vaker voor. MKI is hierbij een tool om kwantitatief uit te werken hoe duurzaam je een project uitvoert en hoe dit zich verhoudt tot de referentie uitvoering van opdrachtgever. Zo kan goed bepaald worden welke aannemer de duurzaamste uitvoering heeft, wat vaak gepaard gaat met een hogere fictieve korting.  

Daarnaast gebruiken we bij KWS MKI voor onze eigen duurzaamheidsadministratie. Bijvoorbeeld door de MKI’s van onze gedraaide asfaltmengsels bij te houden. Zo kunnen we monitoren of de duurzaamheid van onze eigen producten vooruitgaat conform de gestelde verduurzamingsdoelen. 

Uitdagingen bij de implementatie 
Hoewel de MKI veel potentie heeft, zijn er ook uitdagingen. Strakke regelgeving, kennis en uniforme uitvragen zijn essentieel voor de betrouwbaarheid van de MKI. Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven en overheden samenwerken om de methodiek verder te ontwikkelen en te verfijnen. 

Samen werken aan de weg van morgen 
De MilieuKostenIndicator is een krachtige tool om de duurzaamheid in de bouwsector te meten en te verbeteren. Door de MKI te gebruiken, kunnen bedrijven en overheden beter geïnformeerde beslissingen nemen die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het is nu aan ons om deze tool optimaal te benutten en samen te werken aan de weg van morgen!