Zoeken

KWS wint aanbesteding voor renovatie tracédelen Leidse Ring Noord

KWS heeft de definitieve gunning ontvangen voor de renovatie van een aantal tracédelen van de Leidse Ring Noord. Dit gezamenlijke project van de gemeenten Leiden en Leiderdorp is gericht op het verbeteren van de doorstroming en betrouwbaarheid van de noordelijke ringstructuur van Leiden. Hierdoor rijdt er minder verkeer door de woonwijken, wat bijdraagt aan een leefbare en toegankelijke binnenstad van Leiden en dorpskern van Leiderdorp.

Leiden 1

KWS gaat in een samenwerking met VolkerWessels bedrijven Van Hattum & Blankevoort en Holland Scherm aan de slag met de tracédelen Kruispunt Engelendaal en Oude Spoorbaan, samen bekend als Deeltracé Leiderdorp. 

Complex project
Dit project is bijzonder vanwege de integrale aanpak en de technische uitdagingen die het met zich meebrengt. De beperkte ruimte en vele raakvlakken vereisen een zorgvuldige planning om de doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid van de omgeving te waarborgen. Bovendien grenst de Oude Spoorbaan aan het natuurgebied Boterhuispolder, wat extra flora- en faunarandvoorwaarden met zich meebrengt.

Dit gezamenlijke project van de gemeenten Leiden en Leiderdorp is gericht op het verbeteren van de doorstroming en betrouwbaarheid van de noordelijke ringstructuur van Leiden.

Duurzaam werken
Duurzaamheid en innovatie staan centraal in dit project. KWS maakt gebruik van geluidsreducerend asfalt en duurzame asfaltmengsels zoals KonweCirculair, met maximaal 70% hergebruik van oud asfalt. Het ontwerp is duurzaam en natuurinclusief, met natuurvriendelijke oevers en tijdelijke foerageergebieden voor de aanwezige fauna.

Werkzaamheden
De werkzaamheden omvatten onder andere de uitbreiding van de Oude Spoorbaan van een 2x1 rijbaan naar 2x2 rijbanen, de aanleg van twee ongelijkvloerse kruisingen voor langzaam verkeer, en de bouw van twee nieuwe bruggen voor gemotoriseerd verkeer over de Dwarswatering. Daarnaast realiseert de samenwerking geluidschermen, groenvoorzieningen en fietspaden. De werkzaamheden starten in de loop van 2025, met een mijlpaaloplevering op 1 oktober 2028.