Zoeken

KWS verantwoordelijk voor het onderhoud van Rijkswegen Noord Nederland West

Vianen, 3 oktober 2024. KWS ontvangt officiële gunning voor het werk ‘Groot Onderhoud aan wegen en kunstwerken in Noord Nederland in 2025 en 2026 West’. Hiermee zijn zij de komende twee jaar verantwoordelijk voor het rijbaanbreed groot onderhoud van wegen en kunstwerken op de rijkswegen A6, A7, A31 en A32 in Noord Nederland perceel West.

Algemeen

KWS scoorde op het, bij de inschrijving behorende, plan van aanpak ‘Op en afleveren’ zeer goed. De beschreven aanpak sloot perfect aan bij het proces wat opdrachtgever Rijkswaterstaat nu al toepast en voert daarbij nog concrete verbeteringen door. Daarnaast behaalde KWS de maximale MKI korting. Zo past zij op dit project onder andere haar duurzame ZOAB mengsel toe. Dit mengsel bestaat voor de helft uit hergebruikt asfalt.

Duurzaam asfalt in Koplopers aanpak
Het project is aanbesteed middels de Koplopers aanpak van Rijkswaterstaat, waar partijen met duurzame asfaltmengsels zich op MKI kunnen onderscheiden. Deze ambitie sluit perfect aan bij de ambitie van KWS om in 2030 emissievrij te werken.

‘Dit project geeft KWS de kans om samen met Rijkswaterstaat duurzame innovaties toe te passen. Want alleen samen kunnen wij een verschil maken en werken aan een duurzame toekomst.’

Willem Verstraaten Directeur KWS Infra Zwolle-Leek

Scope van de werkzaamheden
Inmiddels zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart, waarna in het voorjaar van 2025 de realisatie aanvangt. De scope van de opdracht betreft in hoofdzaak het vervangen van circa 420.000 m2 bestaande asfaltdeklaag door duurzaam asfalt, het vernieuwen van circa 44 kilometer aan voertuigkeringen (geleiderails), het vervangen van 13 voegovergangen, het uitvoeren van onderhoudsmaatregelen aan 39 kunstwerken en het aanbrengen van ongeveer 320.000m2 levensduur verlengend middel (LvOV) op de bestaande asfaltdeklagen.