Zoeken

KWS recyclet werkkleding

Eén van onze duurzaamheidsdoelen is het recyclen van 95% van al het afval. Met dit doel in zijn achterhoofd kwam collega Wilfred van Valburg met het idee om het inleveren van oude werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM`s) verplicht te maken. Hoe werkt dit? En wat levert dit op? Wij gingen met Wilfred in gesprek om hierachter te komen.

recylcle  1

De afvalstroom ‘oude werkkleding’ was voorheen lastig inzichtelijk te maken. Collega’s nemen jassen mee naar huis, bestellen een nieuwe en de oude jas verdwijnt in de kliko. Maar sinds twee maanden wordt alle oude werkkleding bij KWS onderneming Gebr. Van Kessel gerecycled. Eerder was het inleveren van oude werkkleding al verplicht bij het uit dienst gaan, maar dit geldt nu ook voor vervanging van de werkkleding. 

Beter voor het milieu én de portemonnee
Het initiatief om werkkleding en PBM's te recyclen blijkt zowel goed voor het milieu als voor kostenbesparing. Veel kleding komt terug, soms zelfs met labels er nog aan. De kleding die we hebben is van hoge kwaliteit en kan vaak nog wel een ronde mee. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor PBM’s zoals helmen, broeken, schoenen en veiligheidsbrillen. Door deze items te hergebruiken, besparen we aanzienlijk op primaire grondstoffen en op de kosten van nieuwe aankopen. 

CSRD-rapportage, CO2-reductie en waterbesparing
Door het innameproces goed te registreren kunnen we onze CSR-rapportage verrijken en de reductie van CO2-uitstoot en waterbesparing inzichtelijk maken. Alle informatie wordt ingevuld in een centraal portaal, wat een overzicht geeft van bijvoorbeeld het aantal ingeleverde kledingstukken en PBM`s. Dit maakt visueel wat we daadwerkelijk hebben bereikt met deze stap. 
 

Het komende jaar wordt het proces om oude werkkleding te recyclen in overleg met de verschillende KWS vestigingen toepasbaar gemaakt voor alle locaties.

Hoe werkt het recyclingsproces?
Op verschillende locaties staan containers waarin werknemers hun oude werkkleding kunnen deponeren. Zodra een container vol is gaat deze naar het centrale magazijn in Buren. Collega Michel Kruijer beoordeeld de ingezamelde kleding. Nieuwe kleding gaat terug op de plank, terwijl vieze kleding wordt gerecycled. Minder vieze kleding wordt gewassen en hergebruikt, bijvoorbeeld door tijdelijke werknemers. Dit proces zorgt ervoor dat we optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare kleding en PBM's. Naar verwachting wordt er bij Gebr. Van Kessel tussen de 4.000 en 10.000 kilo per jaar aan kleding en PBM’s verzameld.

Uitdagingen
Een van de uitdagingen is dat bepaalde kleding, zoals die met asfaltresten, niet recyclebaar is. Dit betekent dat niet alle ingeleverde kleding kan worden hergebruikt of gerecycled, wat een beperking vormt voor ons streven naar duurzaamheid. Een andere uitdaging is het stimuleren van werknemers om hun oude kleding in te leveren. Hoewel de meeste werknemers positief reageren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van het innameproces en het belang ervan inziet. Dit vereist voortdurende communicatie en bewustwording binnen het bedrijf.

Toekomstplannen
Het komende jaar wordt het proces om oude werkkleding te recyclen in overleg met de verschillende KWS vestigingen toepasbaar gemaakt voor alle locaties. Dit doen we in samenwerking met onze kledingleverancier, Zijlstra, zij adviseren ons hierin. Zo werken we samen aan de weg van morgen!