Zoeken

KWS bouwt aan een duurzame toekomst

KWS staat bekend om zijn duurzame ambities: emissievrij in 2030 en 100% circulair in 2040. Minder bekend is dat KWS ook inzet op klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen. In 2040 wil KWS in alle bouwfases deze aanpak hebben geïntegreerd.

Ecologie KWS

Duurzame doelen en bouwstenen
KWS heeft duidelijke doelen: tegen 2024 moet elke vestiging bij minstens 25 projecten minimaal één natuurinclusieve bouwsteen toepassen. In 2025 moet 20% en in 2030 60% van de projecten natuurinclusieve en klimaatadaptieve maatregelen bevatten. Hoe we dit realiseren? Door toedoen van onze eigen ecologen Maria Mougenot en Michelle van der Vegt. Zij ontwikkelden 15 bouwstenen gebaseerd op de 10 Richtlijnen Biodiversiteit vanVolkerWessels en thema's zoals 'natuur en klimaat bewustwording' en 'veiligheid van mens en dier'. Hun missie; Het opstellen van een ambitie en bijbehorende bouwstenen voor natuuinclusiviteit en klimaatadaptie om zo collega’s te kunnen ondersteunen tijdens hun werkzaamheden. 

Doelstellingen KWS Ecologie

Bewustwording en veiligheid
Bewustwording is de eerste stap naar duurzaam bouwen. KWS biedt workshops en cursussen om medewerkers te trainen in ecosystemen, bodem en klimaat. Veiligheid is ook essentieel, zowel voor mensen als voor de natuur. KWS creëert toolboxen, infographics, workshops, presentaties, lunchlezingen en avondcursussen, om medewerkers te leren hoe ze rekening kunnen houden met dieren en planten op bouwplaatsen.

Tegen 2024 moet elke vestiging bij minstens 25 projecten minimaal één natuurinclusieve bouwsteen toepassen.

Water en bodem als basis
Water- en bodembeheer zijn cruciaal voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. KWS streeft naar bouwactiviteiten die respectvol omgaan met deze systemen. Een vruchtbare bodem en goed waterbeheer helpen bij het bestrijden van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

Samenwerking en innovatie
Samenwerking met klanten, collega's en partners is cruciaal voor KWS. Door samen te werken, ontstaan sterke projecten die de natuur en het klimaat bevorderen. KWS maakt ecologische en klimaatkansen zichtbaar in projecten, zodat er integrale en duurzame oplossingen ontstaan.

Onze doelstelling voor het lopende jaar was om onze ambitie vast te stellen en de initiële 15 bouwstenen te definiëren. Deze lijst wordt jaarlijks geactualiseerd, waarbij onze ontwerpers, ecologen en andere experts zich inzetten om op maat gemaakte, locatie-specifieke maatregelen te ontwikkelen voor onze cliënten.

Bewustwording is de eerste stap naar duurzaam bouwen.

Ben je al een van onze klanten of ben je op zoek naar een aannemer die je project op een duurzame, circulaire en natuur- en klimaatverantwoorde manier kan uitvoeren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!