De Circulaire KWS Hub in Sterksel
Onze weg naar 100% circulair in 2040
KWS heeft de ambitie om in 2040 volledig circulair te zijn. Maar hoe doen we dit? En welke stappen zetten we op deze weg naar volledig circulair bouwen. We gingen in gesprek met Geert Schenkels, bedrijfsleider bij onze vestiging in Eindhoven én één van onze duurzaamheidsambassadeurs.

‘Sinds een half jaar maakt KWS gebruik van een circulaire bouwhub in Sterksel. Het terrein met een oppervlakte van 5000 m² wordt gebruikt voor de inname van hoogwaardig oud asfalt. Dit asfalt wordt horizontaal gerecycled. Dit wil zeggen dat iedere asfaltlaag afzonderlijk wordt gefreesd en bewerkt. Zo kunnen we een hoger percentage gerecycled materiaal (PR) gebruiken in onze circulaire asfaltmengsels. Denk hierbij aan ZOAB met PR, SMA met PR en AC met PR.’
Geert Schenkels Bedrijfsleider KWS Eindhoven
Slimme manieren van asfalt recyclen
In de vestiging Eindhoven is als onderdeel van deze ambitie de doelstelling om in 2025 75% van alle grondstoffen te vervangen door gerecycled materiaal of secundaire bouwstoffen. Door asfalt op een slimme manier te recyclen, bieden we duurzame alternatieven voor traditionele asfaltmengsels. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe primaire grondstoffen, wat leidt tot een reductie in CO2-uitstoot. Belangrijk is dat deze mengsels kwalitatief gelijkwaardig zijn aan de voorgeschreven mengsels en niets afdoen aan de levensduur.

Geert Schenkels in gesprek met Directeur Asfaltbedrijf Eric Vugs en Bedrijfsleider Luuk Jansen
‘Zelf draag ik mijn steentje bij door te blijven sturen op kwaliteit in plaats van kwantiteit, om zo hergebruik te stimuleren. Een belangrijk punt is om in gesprek te gaan en te blijven met de klant in het kader van circulariteit.’
Geert Schenkels Bedrijfsleider KWS Eindhoven
Circulair bouwen binnen KWS
In Eindhoven wordt, er net als in alle KWS vestigingen en ondernemingen, zo circulair mogelijk gewerkt. ‘Zodra een project is aangenomen, wordt in overleg met het projectteam het asfaltonderzoek bekeken en indien nodig wordt er in overleg met de opdrachtgever bij geboord om de kwaliteit van het asfalt te beoordelen voor hergebruik,’ zegt Geert.
Circulaire tool: DuSpot
Ter ondersteuning van de projecten en om inzicht te krijgen in de beschikbare en benodigde grondstoffen binnen KWS en VolkerWessels, maken we gebruik van het digitale platform, Duspot. Deze onafhankelijke matchingstool geeft inzicht in vraag en aanbod van grond, bouwstoffen, spoorballast, (beton)puin, etc. binnen ons bedrijf. In eerste instantie houden we vraag en aanbod intern binnen onze organisatie, maar er bestaat ook een mogelijkheid om items extern te presenteren.
Circulaire Toekomstplannen
Hoewel de eerder genoemde nieuwe asfaltmengsels nog niet zijn opgenomen in de standaard RAW, maken we door het juiste gesprek aan te gaan met de klant de weg vrij om deze innovatieve duurzame mengsels toe te passen. Daarnaast maken we ook met onze partners afspraken voor projectmatige inname van asfalt voor in de circulaire hub en bekijken we de mogelijkheden om meer secundaire bouwstoffen te verwerken, zoals spoorballast en gereinigd zand en grind.