Zoeken

Bouwfanaten

In Bouwfanaten richten we de schijnwerpers op onze gepassioneerde bouwenthousiastelingen. We duiken in de wereld van een echte bouwfanaat, verkennen hun projecten, doelen en de liefde voor het vak. Wat betekent KWS voor hen? En wat kan KWS betekenen voor onze klant?

Bouwfanaten Rens Rense Mark

Mark van der Poel - asfaltcoördinator

Mark van der Poel (42) werkt sinds 2008 bij KWS, waar hij begon als materieelcoördinator en nu de rol van asfaltcoördinator vervult. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor de planning, uitvoering en coördinatie van diverse asfaltprojecten. Hij stuurt drie ploegen en ongeveer 40 mensen aan, waarbij hij dagelijks schakelt tussen technische uitdagingen en het managen van zijn team.

Mark kwam niet direct in de asfaltwereld terecht. Hij begon zijn carrière in de transportlogistiek, maar al snel ontdekte hij dat dit niet de juiste weg voor hem was. Via een vriend, die uitvoerder was bij KWS, kreeg hij de kans om te solliciteren voor de functie van materieelcoördinator. "Dat was in 2008," vertelt Mark. "Het voelde direct goed. KWS was toen al een mooi bedrijf met goede voorzieningen en een bepaalde vrijheid."

In de loop der jaren heeft Mark verschillende verantwoordelijkheden op zich genomen binnen KWS, waarbij hij steeds dichter bij de uitvoering van asfaltprojecten kwam. Zijn werk is breed: van planning en investeringen tot het managen van personeel en het regelen van materieel. "Je bent echt overal bij betrokken," legt Mark uit. "Het mooiste is om aan de voorkant mee te denken over hoe een project eruit moet zien en dat vervolgens in de praktijk tot leven te zien komen."

In zijn rol als asfaltcoördinator is Mark veel onderweg en bezoekt regelmatig locaties zoals Schiphol en de havens van Amsterdam. "Ik heb elke week meerdere vaste overleggen, zoals in Utrecht, Heerhugowaard en Diemen. We nemen dan de planning door en bespreken de details van aankomende projecten," vertelt hij. Deze persoonlijke interactie is voor hem belangrijk. "Tijdens corona deden we alles online, maar ik geef de voorkeur aan face-to-face overleg. Soms moet je gewoon naar buiten, het werk zien en samen met de uitvoerder ter plekke beslissingen nemen."

Naast de planning is Mark nauw betrokken bij zijn team. Hij voert gesprekken met collega's die extra steun nodig hebben en haalt voldoening uit hun vooruitgang. "Je zorgt niet alleen voor asfalt en machines, maar ook voor de mensen," zegt hij, wat zijn werk veelzijdig en leuk maakt.

Naast zijn werk heeft Mark een druk gezinsleven met zijn vriendin Annelieke en hun twee zoons, Thijmen en Stijn. In het weekend is hij vaak te vinden langs de lijn bij voetbalwedstrijden of gaat hij mountainbiken met zijn zoon, zwager of buurman. Ondanks de drukte vindt Mark altijd tijd voor zijn familie en geniet hij van dagjes uit en vakanties.

Mark is trots op zijn werk en de kansen die hij krijgt om zichzelf te ontwikkelen bij KWS. Zijn toewijding, flexibiliteit en liefde voor het vak maken hem een echte bouwfanaat.

‘Je zorgt niet alleen voor asfalt en machines, maar ook voor de mensen’

Mark van der Poel

Rense Jansen – Adviseur

Rense Jansen (43) woont in Hoorn, samen met zijn vrouw en twee kinderen (12 en 15 jaar). Zijn carrière begon in een totaal andere branche: de caravanverkoop. Maar via-via kwam hij uiteindelijk terecht in de wereld van asfalt, waar hij nu al meer dan 15 jaar met trots werkt. Zijn loopbaan begon als assistent-laborant en groeide door tot senior-laborant bij Ooms BV. De wegenbouw bleek zijn ware passie en na de overname door Strukton maakte Rense uiteindelijk de overstap naar KWS, waar hij nu met veel plezier werkt.

Als Adviseur O&A Wegen bij KWS Amsterdam-Utrecht vervult Rense een brede rol: hij geeft technisch advies over asfaltmengsels en kwaliteitszorg, maar is ook vaak buiten op het veld te vinden om praktische kennis op te doen. "Het mooiste aan mijn werk is de combinatie van theorie en praktijk. Ik leer iedere dag weer bij en vind het heerlijk om zowel in het lab als buiten bezig te zijn," vult hij aan.

Een project waar Rense bijzonder trots op is, is het proefvakkentuin-project op het ARA-terrein, waar hij samen met collega's verschillende asfaltmengsels testte onder diverse omstandigheden. "We hebben heel wat vierkante meters asfalt gelegd en de resultaten nauwkeurig gemeten. Het was een geweldige ervaring om van dichtbij mee te maken wat er allemaal mogelijk is met nieuwe asfaltmengsels," vertelt Rense met een glimlach.

Ondanks zijn jarenlange ervaring blijft Rense zich ontwikkelen. Hij ziet zichzelf nog steeds als een junior-adviseur en wil graag verder groeien in zijn nieuwe rol als Adviseur. Met plannen om een opleiding in neuro linguïstisch programmeren (NLP) te volgen, werkt Rense niet alleen aan zijn technische vaardigheden, maar ook aan zijn communicatieve skills. "Ik wil mezelf blijven uitdagen en groeien in mijn functie. Bij KWS krijg ik die vrijheid, en dat waardeer ik enorm," zegt hij.

Naast zijn werk bij KWS is Rense een fanatiek trompettist. In zijn vrije tijd speelt hij op hoog niveau in een orkest en neemt hij deel aan Nederlandse kampioenschappen. "Muziek is echt een uitlaatklep voor mij," legt hij uit. Zijn kinderen, die inmiddels ook muzikaal actief zijn, delen zijn passie voor muziek.

Het verhaal van Rense toont aan dat het nooit te laat is om te blijven leren en groeien, zowel in je werk als in je persoonlijke leven.

'Ik wil mezelf blijven uitdagen en groeien in mijn functie’

Rense Jansen

Rens van Wanrooy - Projectmanager

Deze keer staat onze WSP’er (onderdeel van KWS) Rens van Wanrooy (47) centraal. Rens werkt als projectmanager bij WSP Infra Ontwikkeling en zit helemaal op zijn plek. Vanuit de HTS Civiele techniek naar Gebr. Van Kessel, sinds 2001 werkzaam bij KWS en vanaf 2022 op het mooie Strijp-S in Eindhoven. ‘Ik heb 12,5 jaar bij Gebr. Van Kessel gewerkt en volgend jaar tik ik de 25 jaar bij KWS aan’ Vertelt hij trots.

Het team van WSP Infra Ontwikkeling, ook wel experts in integrale coördinatie en realisatie van infra bij gebiedsontwikkelingen, bestaat uit vijf man en werkt onafhankelijk. ‘In wezen doen we eigenlijk allemaal hetzelfde. Alleen iedereen heeft zijn eigen klanten of zijn eigen projectgebied. En dat ligt ook niet vast.’

Dat het werk uitdagingen met zich meebrengt, is geen geheim. ‘Als het makkelijk was geweest, dan hadden ze wel iemand anders gevraagd,’ grapt Rens ‘maar juist daar staan wij voor, om de klant zo veel mogelijk te ontzorgen.’ Juist dié uitdagingen en complexiteit is wat het werk voor Rens zo leuk maakt. ‘Wij gaan met tenders mee, maar ook gebiedsontwikkelingen van VolkerWessels bedrijven.’ Zo onderzoekt een ontwikkelaar de haalbaarheid van de business case en maakt een schetsontwerp. WSP wordt betrokken bij de eerste kostenraming. Bij complexere zaken, zoals sanering en bodemonderzoek, worden zij eerder betrokken bij het proces. ‘We werken samen om snel tot een ontwerp en prijs te komen. Soms zijn bezuinigingen nodig, wat af en toe een punt van discussie kan zijn.’ Vult hij aan.

Als Rens één project zou moeten kiezen waar hij trots op is dan is het BIC (Brainport Industries Campus). ‘Eigenlijk ben ik overal trots op, maar BIC is wel echt een mooi traject geweest, met een mooi zichtbaar resultaat.’ BIC is een ontwikkeling van bijna 200 hectare hoogwaardige industrie in Eindhoven en is in 2019 gerealiseerd. Naast zijn werk is Rens ook trots op zijn gezin. Samen met zijn vrouw Evelyn en twee dochters (acht en vijftien jaar) woont hij in het Brabantse Geffen, een dorp in de gemeente Oss. ‘We zijn allemaal zo rond het einde van het jaar jarig, december is echt een feestmaand bij ons.’

Elke vrijdag komen Rens en zijn collega’s samen op hun gloednieuwe kantoor op Strijp-S. ‘We zijn pas verhuisd naar de overkant. Op vrijdag aan het einde van de dag maken we altijd tijd voor een praatje-pot met elkaar, om zo het weekend in te luiden.’ vertelt hij ‘Zo hebben we een gezamenlijke liefde voor fietsen- en lekker eten.’

Naast fietsen is Rens ook erg muzikaal. Zo bespeelt hij de saxofoon en geeft hij ook een aantal leerlingen les. Als je je afvraagt of Rens nog wel tijd overhoudt, dan is het antwoord ja! Want hij speelt zo af en toe ook in een bandje. ‘Maar geen langdurige dingen, want daar heb ik de tijd dan weer niet voor. Laatst heb ik gespeeld op het blaaskapelle-festival in Sneek. Heel leuk vond ik dat.’

Geen uitdaging is te groot voor Rens, zo draagt hij elke dag bij aan de weg van morgen.

‘Als het makkelijk was geweest, dan hadden ze wel iemand anders gevraagd’

Rens van Wanrooij